Lista 38 kyrkorna i Östergötlands

Erik Andersson

• Uppdaterad: 2024-07-30

Sammanställd från de bästa listorna om kyrkorna i Östergötlands, kuraterad och noggrant forskad från respekterade webbplatser och bloggar. Inkluderar framträdande val som Heda kyrka, Vreta klosters kyrka, Drothems kyrka, Ekeby kyrka, Herrestads kyrka, Östergötland. Låt oss utforska!

1.Heda kyrka

Heda kyrka
Heda kyrka och dess omgivningar är en oas av lugn och skönhet. Den väl underhållna kyrkan står majestätiskt omgiven av grönskande ängar. Pilgrimsvandringens led tar dig förbi denna heliga plats, och du uppmanas att utforska dess inre för en fridfull stund. På kyrkans östra sida finner du ytterligare två runstenar, inmurade som ett minne av svunna tider.

Denna oväntade upptäckt kommer att överglänsa dina förväntningar. Runstenarna på väggarna, som bär vittnesbörd om historia, och den stora kyrkans rika förflutna ger en fascinerande inblick i vårt lands arv. Heda kyrka är en oöverträffad upplevelse som varmt rekommenderas för alla resenärer.

2.Vreta klosters kyrka

En av Sveriges bäst bevarade kyrkor från medeltiden.

Vreta klosters kyrka
  • Betyg: 4,6/5 (366 Review by google)
  • Adress:

    Vreta Kloster Kyrka 1, 590 77 Vreta Kloster, Sverige

  • Öppettider:

    08 till 17:30

  • Fördelar:

    Vacker kyrka med historisk betydelse och intressanta målningar.

  • Nackdelar:

    Ligger lite avsides, begränsade öppettider.

  • Kyrka
  • Medeltid
  • Historia
  • Målningar
  • Vreta Kloster
Upplev den förtrollande Vreta klosters kyrka, en medeltida skatt vars charm påminner om Varnhem. Steg in i en värld av forntida eko och magisk atmosfär. Vreta klosters kyrka bjuder på en fascinerande historia, utsmyckningar och detaljer som bara väntar på att utforskas. En guidad tur förhöjer upplevelsen, väcker kyrkans hemligheter till liv och lämnar dig med en oförglömlig resa genom tiden.

Vandra längs kyrkans omgivningar och beundra dess skönhet. Inuti väntar ett kalejdoskop av färger och utsmyckningar som kommer att fängsla dina sinnen. Varje detalj, från kupolen till målningarna, vittnar om skickligheten hos medeltida hantverkare. Låt Vreta klosters kyrka transportera dig till en annan tid, en tid av tro och arkitekturmästare. En plats som kommer att förtrolla och inspirera alla som passerar dess tröskel.

Läs mer: Lista 31 kaféerna i Östergötlands

3.Drothems kyrka

Drothems kyrka
Upplev den fängslande charmen i Drothems kyrka, en oas i det natursköna Södertälje. Denna unika kyrka lockar med sin pittoreska arkitektur som smälter samman med det omgivande landskapet. Kliv in genom de gamla portarna och låt historiens vindar svepa över dig.

Utforska Drothemsdagens festligheter med dess livliga marknader och traditionella läckerheter. Smaka på den oemotståndliga smaken av kolbullar och lingonsylt i någon av de mysiga trädgårdarna. Drothems kyrka är inte bara en religiös plats utan också en levande kulturell knutpunkt som sammanför gemenskapen genom minnesvärda upplevelser.

4.Ekeby kyrka

Ekeby kyrka
I det natursköna Ekeby hittar vi en kyrka som är lika ståtlig som inbjudande. Med sin medeltida charm tar den oss tillbaka till en svunnen tid, samtidigt som den erbjuder en fridfull oas i dagens stressiga vardag. Omgivningen är inte mindre förtrollande, med böljande kullar och betagande utsikter som lockar till långa promenader och rofyllda stunder i naturen.

Inbäddad i det ljuvliga landskapet, berättar Ekeby kyrka en spännande historia. Här har människor samlats i århundraden, lämnat sina spår och präglat både kyrkans arkitektur och dess omgivningar. Dess mäktiga kyrktorn och välbevarade interiör vittnar om en svunnen tid, medan dess aktiva församling håller traditionerna levande för framtiden. Besök Ekeby kyrka och upplev en tidlös skönhet där historia, natur och nutid möts i en harmonisk samklang.

Läs mer: Lista 39 restauranger i Östergötlands

5.Herrestads kyrka, Östergötland

Herrestads kyrka, Östergötland
Herrestads kyrka, ett praktfullt arkitektoniskt mästerverk i hjärtat av Östergötland, bjuder på en oförglömlig upplevelse. Belägen med en betagande utsikt över Ombergs majestätiska höjder och Tåkerns glittrande vatten, transporterar denna forntida helgedom dig tillbaka i tiden.

Denna heliga klenod, en av Sveriges äldsta kyrkor, härstammar från det tidiga 1100-talet, vilket gör den till ett levande vittne till århundraden av historia. I dess ståtliga vapenhus finner du två antika dörrar, utsmyckade med exkvista smidesbeslag som talar om en svunnen tid. Upplev stillheten och den andliga kraften i detta heliga rum, där det förflutna möter framtiden i en harmonisk förening.

6.Vikingstads kyrka

Vikingstads kyrka
Upplev Vikingstads kyrka, en symbolisk knutpunkt som välkomnar dig med sin charm. Belägen en bit från själva Vikingstad, erbjuder den en fridfull fristad där du kan finna ro och inspiration.

Intill kyrkan ligger ett trivsamt församlingshem, tillgängligt för hyra för speciella tillfällen eller möten. Dess generösa parkeringsplats säkerställer bekvämligheten för besökare. Oavsett om du söker en plats för andlig reflektion, social samvaro eller minnesvärda sammankomster, välkomnar Vikingstads kyrka dig med öppna armar till en upplevelse du sent kommer att glömma.

Läs mer: Lista 32 hotellen i Östergötlands

7.Skäggetorps kyrka

Skäggetorps kyrka
Skäggetorps kyrka står stolt och modern i hjärtat av samhället. Den varsamma hand som präglar detta tempel märks i varje detalj. Kliv in och låt rummets harmoni omsluta dig. Vaktmästare Ola har med precision placerat ut färgrika blomsterarrangemang som ger liv åt den annars strama fasaden. En oas som väcker både sinnen och själ.

Minnena från det stämningsfulla 70-årsfirandet som vi hade äran att bevittna i dessa vördnadsvärda salar sitter etsade i sinnet. Glädjetårar, hjärtliga skratt och tal som målade upp ett livs levnadsresa skapade en atmosfär som var lika magisk som oförglömlig. Skäggetorps kyrka är inte bara en plats för religiös samling utan också en arena för livets alla glädjeämnen och högtidligheter.

8.Skeda kyrka

Skeda kyrka
Skeda kyrka är en ensamstående kyrka från 1200-talet, som nyligen har fått sitt tak renoverat. Kyrkans församling kommer från omgivande områden som Skeda Udde, Kolbyttemon, Slaka och Skeda, och här möts besökare av en familjär och välkomnande atmosfär. Personalen och prästerna är vänliga och tillmötesgående, och gör att alla känner sig som hemma.

Kyrkans interiör är lika imponerande som dess exteriör. Takmålningarna är särskilt anmärkningsvärda, och skildrar scener från Bibeln. Altartavlan är ett annat mästerverk, och föreställer Jesu korsfästelse. Skeda kyrka är en plats för lugn och eftertanke, och dess skönhet är något som alla bör uppleva.

9.Åtvids stora kyrka

Åtvids stora kyrka
Åtvids storslagna kyrka, med sin nyrenoverade fasad, står som en majestätisk symbol för stadens rika historia. Inuti möts du av ett varmt och inbjudande fikabord längst bak, som lockar till en stunds avkoppling. Altaret, placerat längst fram, är en imponerande blickfång som påminner om kyrkans heliga syfte.

Kyrkan är en oas för historieentusiaster. Dess väggar bär på århundraden av berättelser och minnen. Genom att besöka Åtvids stora kyrka får du en unik möjlighet att resa tillbaka i tiden och uppleva stadens förflutna på nära håll. Låt kyrkans charmiga atmosfär trollbinda dig och skapa minnen som varar en livstid.

10.S:ta Maria kyrka

S:ta Maria kyrka
Upplev S:ta Marias kyrka, ett mästerverk av medeltida svensk stenarkitektur. Den imponerande fasaden vittnar om kyrkans rika historia, och dess nyrenoverade kalkmålningar av den berömda Risingemästaren är en unik skatt i Sverige.

Unna dig en avstickare från huvudvägen för att beundra detta arkitektoniska underverk. I närheten hittar du en bekväm parkeringsplats och charmiga byns friluftsmuseum. Men var snabb att fånga chansen att se kyrkans interiör, för den är eftertraktad av resenärer och konstälskare från hela världen.

11.Bjälbo kyrka

Bjälbo kyrka
Bjälbo kyrka är en mästerlig skapelse, vars exteriör kännetecknas av en utsökt skönhet. Dess charmiga fasad pryds av två majestätiska runstenar, vilka förkunnar en historia från svunna tider. Inuti bjuder kyrkan på en harmonisk enkelhet, med ljusa och luftiga interiörer som ger en känsla av andlig stillhet.

Men det är kyrkans yttre som verkligen fångar uppmärksamheten. De två mäktiga runstenarna står som stumma vittnen till en rik tradition, deras ytor etsade med berättelser om människor och händelser från en annan tid. Dessa ståtliga monument ger en glimt av det förflutna, och inbjuder dig att utforska den fascinerande historia som ligger begravd inom dem.

12.Kärna församling

Kärna församling

13.Askeby kyrka

Askeby kyrka

14.Gammalkils kyrka

Gammalkils kyrka

15.Herrberga kyrka

Herrberga kyrka

16.Å kyrkoruin

Å kyrkoruin

17.Tjällmo Kyrka

Tjällmo Kyrka

18.Åsbo Kyrka

Åsbo Kyrka

19.Tannefors kyrka

Tannefors kyrka

20.Viby kyrka

Viby kyrka

21.Ansgarskyrkan - Gottfridsbergs församling

Ansgarskyrkan - Gottfridsbergs församling

22.Landeryds kyrka

Landeryds kyrka

23.Örberga kyrka

Örberga kyrka

24.Slaka Kyrka

Slaka Kyrka

25.Västra Hargs kyrka

Västra Hargs kyrka

26.Skällviks kyrka

Skällviks kyrka

27.Högby kyrka

Högby kyrka

28.Ledbergs kyrka

Ledbergs kyrka

29.Hovs kyrka, Östergötland

Hovs kyrka, Östergötland

30.Blåvik kyrka

Blåvik kyrka

31.Kaga kyrka

32.Tingstads kyrka

33.Vidingsjö Kyrka

Vidingsjö Kyrka

34.Väversunda kyrka

35.Simonstorps kyrka

36.Å kyrka

Å kyrka

37.Flistads kyrka, Östergötland

Flistads kyrka, Östergötland

38.Ask kyrka

Ask kyrka
Postförslag