Lista 34 kyrkorna i Skåne

Erik Andersson

• Uppdaterad: 2024-07-28

Sammanställd från de bästa listorna om kyrkorna i Skåne, kuraterad och noggrant forskad från respekterade webbplatser och bloggar. Inkluderar framträdande val som Fosie kyrka, Ravlunda kyrka, Vånga kyrka, Skåne, Östra Vemmerlövs Kyrka, Asks kyrka, Skåne. Låt oss utforska!

1.Fosie kyrka

Fosie kyrka
Fosie kyrka Fosie kyrka är en vacker liten kyrka med en fantastisk minneslund, som nästan kan kallas en park. Här finner du lugn och ro, och en stunds eftertanke. Kyrkan är öppen för besök, och väl värd ett besök.

När du besöker kyrkan kan du även ta del av den vackra minneslunden. Här kan du strosa omkring bland blommor och grönska, och minnas dina nära och kära. Minneslunden är en plats för eftertanke och stillhet, där du kan finna tröst och ro.

2.Ravlunda kyrka

Ravlunda kyrka
På en höjd i den pittoreska byn Ravlunda tronar Ravlunda kyrka, en arkitektonisk skönhet som bjuder på enastående vyer över det böljande landskapet. Kyrkans vördnadsfulla tystnad och fridfulla atmosfär gör den till en oas för själen. Besökare kan vandra genom den anrika kyrkogården, där den berömde författaren Fritiof Nilsson Piraten fann sin sista vila. Varje sten och kors bär på berättelser om bygdens rika historia.

Ravlunda kyrkas interiör andas en känsla av vördnad och historia. Dess kalkmålningar och utsmyckningar berättar om en svunnen tid. Låt kyrkans lugnande atmosfär omsluta dig medan du begrundar de vackra glasmålningarna som skiftar i regnbågens alla färger. Kyrkogården intill kyrkan erbjuder en stunds stillsamhet, där du kan njuta av den friska luften och de böljande kullarna som omger Ravlunda.

Läs mer: Lista 17 restauranger i Skåne

3.Vånga kyrka, Skåne

Vånga kyrka, Skåne
Vånga kyrka, med dess idylliska läge på en liten höjd, är ett arkitektoniskt mästerverk. Dess vackert underhållna exteriör, med sin klassiska charm och omsorgsfullt anlagda kyrkogård, bjuder in besökare att upptäcka dess skatter.

Stig in i kyrkan och förundras av dess moderna altare, prytt med en målning i varma och inbjudande färger. Utrymmet fylls av ljuv musik och harmonier när ungdomar framträder vid altarringen, deras röster ekar genom det heliga rummet. Vånga kyrka är inte bara en plats för tillbedjan utan även ett levande vittnesbörd om konstens och andens sammanflätning.

4.Östra Vemmerlövs Kyrka

Östra Vemmerlövs Kyrka
Den pittoreska Östra Vemmerlövs Kyrka på Österlen är ett arkitektoniskt mästerverk från medeltiden. Dess ståtliga fasad och intrikata detaljer vittnar om en svunnen tid. Kyrkans inre inrymmer en skatt av vackra fresker och skulpturer som målar upp en livlig bild av det förflutna. En vandring genom dess heliga salar är som att resa tillbaka i tiden, förlora sig i historiens ekon.

Tyvärr förblir kyrkan stängd under den pågående konstrundan. Men dess storslagna skönhet är värd en avstickare, och det är en fantastisk utgångspunkt för att utforska Österlens charmiga omgivningar. Ta tillfället i akt att promenera längs den kullerstensbelagda byvägen, beundra de traditionella skånelängorna och andas in den friska luften. Östra Vemmerlövs Kyrka är en oas av lugn och skönhet, ett måste för alla som besöker denna förtrollande region.

Läs mer: Lista 15 kaféerna i Skåne

5.Asks kyrka, Skåne

Asks kyrka, Skåne
I den magnifika Ask kyrka, omfamnad av Skånes böljande landskap, rådde en högtidlig atmosfär då konfirmander och deras nära och kära samlades. Ungdomarnas spänning och glädje fyllde luften, ackompanjerad av orgelns mäktiga toner. Ceremonin, genomsyrad av vördnad och värme, skapade minnen som ska värnas i många år framöver.

Kyrkan i Ask erbjuder en hänförande miljö, med sitt idylliska läge och månghundraåriga historia. Men tyvärr brister det i underhållet av gravarna, en aspekt som förtar lite av den annars så fridfulla och stämningsfulla atmosfären. Med lite mer omsorg skulle Ask kyrka nå sin fulla potential som en plats för både andlig uppbyggelse och historisk reflektion.

6.Hardeberga Kyrka

Hardeberga Kyrka
Hardeberga kyrka bjuder på en fascinerande resa genom sekler. Upptäck dess utsökta kalkmålningar, som för med sig en levande historia. Gå tillbaka i tiden och förundras över de mystiska runorna, inristade på kyrkans väggar på 1300-talet. Dessa unika verk är en fängslande påminnelse om vår förfäders tro och traditioner.

Sveriges rika historia manifesteras i våra åldriga kyrkor, var och en med sina egna berättelser att berätta. Låt dig hänföras av deras charm och arkitektur, som vittnar om svunna tiders skicklighet och hantverk. Varje besök är en expedition i vårt förflutna, en möjlighet att uppleva den andliga och kulturella skatt som finns gömd inom dessa heliga väggar.

Läs mer: Lista 17 hotellen i Skåne

7.Glostorps kyrka

Glostorps kyrka
Glostorps kyrka ligger strax utanför Malmö och erbjuder en fridfull tillflyktsort från stadens liv och rörelse. Den här historiska kyrkan bjuder på en fantastisk utsikt över Malmö och är inbäddad i ett lugnt och idylliskt landskap.

Ta en promenad genom kyrkans vackra omgivningar och beundra dess charmiga arkitektur. Insidan av kyrkan är lika imponerande, med utsmyckade detaljer och en fridfull atmosfär. Glostorps kyrka är den perfekta platsen för att koppla av, reflektera och uppleva den lugna sidan av Skåne.

8.Brönnestads Kyrka

Brönnestads Kyrka
Brönnestads kyrka, ett mästerverk från 1100-talet, står som ett stolt vittne till tiden. Dess vackra absid, kor och långhus har stått i århundraden, en påminnelse om kyrkans viktiga roll i bygdens historia. Två ingångar, en för kvinnor och en för män, markerar den tidens sociala ordning.

Nästan nio sekler har passerat sedan denna kyrka invigdes, och under den tiden har den varit en plats för heliga ritualer och familjehögtider. Dop, konfirmationer och bröllop har ägt rum inom dessa väggar, och för många i bygden är Brönnestads kyrka en oskiljaktig del av deras levnadshistoria. Dess skönhet och historiska värde gör den till en skatt, en påtaglig länk till det förflutna och en inspirationskälla för nutiden.

9.Klosterkyrkan

Klosterkyrkan
Upplev skönheten i Lunds Klosterkyrka, ett arkitektoniskt mästerverk som tar dig tillbaka i tiden. På våren, när naturen vaknar till liv, ramas kyrkan in av en färgsprakande explosion av blommor, vilket skapar en oförglömlig syn.

Stig in i kyrkans heliga rum och låt den stilla atmosfären omsluta dig. Varje detalj, från de höga valven till de intrikata glasmålningarna, vittnar om skickligheten hos medeltida hantverkare. Klosterkyrkan är en skatt i Lund, ett måste för alla som uppskattar historia, arkitektur och den andliga tillfredsställelsen som bara en sådan plats kan erbjuda.

10.Rinkaby kyrka, Skåne

Rinkaby kyrka, Skåne
Den pittoreska Rinkaby kyrka, som ligger inbäddad i det skånska landskapet, bjuder på en unik resa genom historien. Denna lilla pärla, byggd under medeltiden, har trotsat tidens tand och bevarat sin enkla charm och fängslande detaljer.

Stig in i kyrkan och låt dess målade takvalv föra dig till en annan tid. Här, under det vackert utsmyckade taket, kan du känna historiens vingslag och föreställa dig de många människor som har sökt tröst och inspiration inom dessa heliga murar. Rinkaby kyrka är en plats där det förflutna och nuet möts, en plats som inbjuder till kontemplation och förundran.

12.Gumlösa kyrka

Gumlösa kyrka

13.Hällestads kyrka, Skåne

Hällestads kyrka, Skåne

14.Gårdstånga kyrka

Gårdstånga kyrka

15.Asmundtorps kyrka

Asmundtorps kyrka

16.S:t Johannes kyrka

En historisk pärla i hjärtat av Malmö

  • Betyg: 4,6/5 (516 Review by google)
  • Adress:

    Rådmansgatan 20, 211 46 Malmö, Sverige

  • Öppettider:

    11 till 18

  • Fördelar:

    Vacker 1200-tals kyrka med medeltida målningar, ligger centralt i Malmö, populärt turistmål

  • Nackdelar:

    Kan vara trångt under högtider, begränsade öppettider, ligger i ett trafikerat område

  • Kyrka
  • Medeltid
  • Målningar
  • Malmö
  • Turistmål

17.Södra Åkarps kyrka

Södra Åkarps kyrka

18.Västra Skrävlinge kyrka

Västra Skrävlinge kyrka

19.Västra Vrams kyrka

20.Strövelstorps kyrka

21.Fjelie kyrka

Fjelie kyrka

22.Borrie kyrka

23.Tofta kyrka, Skåne

Tofta kyrka, Skåne

24.Högs kyrka, Skåne

Högs kyrka, Skåne

25.Stenestads kyrka

Stenestads kyrka

26.Bjällerups kyrka

Bjällerups kyrka

27.Gryts kyrka, Skåne

Gryts kyrka, Skåne

28.Bjäresjö kyrka

Bjäresjö kyrka

29.Bromma kyrka, Skåne

Bromma kyrka, Skåne

30.Näs kyrka, Skåne

Näs kyrka, Skåne

31.Caroli kyrka, Malmö

Caroli kyrka, Malmö

32.Kågeröds kyrka

Kågeröds kyrka

33.Tranås kyrka, Skåne

Tranås kyrka, Skåne

34.Särslövs kyrka

Särslövs kyrka
Postförslag